woensdag 11 juni 2008

Roadtrip Dag 11

Dag 11 stond in het teken van de wonderen der natuur. Mammoth Hot Springs en Norris Geyser Basins zijn bezocht.

Echt of nep: Vanochtend gereden naar de noordingang van het Yellowstone Park, Mammoth Hot Springs. park. Dit zijn eeuwenoude kalkrotsen die in de loop der jaren een heel merkwaardige vorm hebben gekregen. Onder de rotsen stroomt warm water dat kalk uit de ondergrond meeneemt. Als het water bovengronds komt, verdampt het en de kalk wordt afgezet. Zo worden heel bijzondere figuren en terrassen gevormd. Zo bijzonder. Er is een Lower Terrace met houtensteigers waardoor je om het terras heen kunt lopen. Een heel geklouter, veel trappen. Maar zeker wel waard. En de Upper Terrace kun je met de auto bezoeken. De kleuren (wit en terra-achtig oranje) samen met de vorm (zacht en rond van al het water) laat het haast kunstmatig lijken.

Natuur of menselijke hand: Sheepeaters Cliff is zeer bijzonder omdat allemaal (bijna perfecte) vierkante blokken zijn die met precisie op elkaar lijken gestapeld te zijn. Het is een wonder der natuur.... of zij het die indianen die zich verveelden?

Kleurrijk: Norris was onze laatste stop. Norris is een van de meest zure hydrothermale gebieden in Yellowstone. Juist dit type (zuur) zijn zeldzaam in de wereld. De Steamboat Geyser is de hoogste (als actief) geiser ter wereld. Helaas gebeurt dat niet zo heel vaak en niet toen wij er waren. Een ander gebied in Norris is het Porcelain Basin waar je veel verschillende kleuren kunt zien als gevolg van de bacterie groei: elke temperatuur is goed voor een bepaald type bacterie, en meestal resulteert dat in een andere kleur. Naast dat, spelen ook verschillende chemische elementen een rol: geel is vaak zwavel, rood duidt op ijzer en wit op silica. Gaaf. Mooi. Indrukwekkend. Overal om je heen gepruttel, stoom, diepte, kleuren. Top.

Foto´s Dag 11

Geen opmerkingen: